zoek menu

Topclass – Projectmanagement in samenwerkende organisaties

De oplossing voor veel uitdagingen ligt buiten de grenzen van één organisatie of afdeling. Samenwerken is het sleutelwoord: krachten en ideeën bundelen, samen doelen najagen. Van Aetsveld heeft hier een aanpak voor ontwikkeld aan de hand van vijf indicatoren voor succesvolle samenwerking.
Deze training is voor project- en programmamanagers die werken in een omgeving waarin verschillende organisaties samenwerken aan een gemeenschappelijk doel (vanuit een van die organisaties), en procesbegeleiders van samenwerkingsverbanden (als externe partij).

Direct inschrijven
Startdatum Alle cursusdata Locatie Aantal vrije plaatsen

26 maart 2019

26 maart 2019
9 april 2019
2 mei 2019
16 mei 2019
30 mei 2019
...

Amersfoort

vol!

5 september 2019

5 september 2019
19 september 2019
10 oktober 2019
31 oktober 2019
14 november 2019
...

Amersfoort

10 inschrijven

Waarom deze training?

 • Voor elke project-,  programmamanager en proces begeleider die via samenwerking doelen willen bereiken (intern en extern)
 • Inbreng van je eigen casuïstiek met persoonlijke feedback trainer
 • Optimale transfer theorie – praktijk: eigen diagnose stellen en verbetervoorstel presenteren voor je eigen directie
 • Inzicht in De 3VA-aanpak op niveau van  ambitie, belangen, relatie en organisatie
 • Inzet van gerichte interventies voor de eerste hulp bij samenwerking
 • Mix methoden, vaardigheden en eigen werkstijl
 • Ontwikkeltraject met compacte trainingssessies verspreidt over een half jaar.

Prijzen

Opleiding 1600
Materiaal 185
Accommodatie 150

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseur Evelyne Middleton voorziet u graag van een persoonlijk advies!

Doelgroep

Project- en programmamanagers die werken in een omgeving waarin verschillende organisaties samenwerken aan een gemeenschappelijk doel (vanuit een van die organisaties), en procesbegeleiders van samenwerkingsverbanden (als externe partij).

Doel

De oplossing voor veel uitdagingen ligt buiten de grenzen van één organisatie of afdeling. Samenwerken is het sleutelwoord: krachten en ideeën bundelen, samen doelen najagen. Van Aetsveld heeft hier een aanpak voor ontwikkeld aan de hand van vijf indicatoren voor succesvolle samenwerking.
Na de training ben je (beter) in staat:

 • jouw eigen samenwerkingsverband te diagnosticeren aan de hand van de vijf indicatoren voor succesvolle samenwerking;
 • situaties te herkennen waarin bepaalde interventies de samenwerking tussen organisaties kunnen verbeteren;
 • interventies toe te passen die gericht zijn op een of meer van de vijf indicatoren voor samenwerking tussen organisaties.

Voor de training vul je een korte vragenlijst in over jouw samenwerkingsvraagstuk of casuïstiek. Aan de hand daarvan heb je een intakegesprek met de trainer, waarin je jouw leerwensen bespreekt. Tijdens de trainingen laten we zo veel mogelijk jouw leerwensen en jouw eigen casuïstiek aan bod komen. Je krijgt de gelegenheid jouw diagnose op te stellen en uit te breiden; tussen de trainingsdagen oefen je met interventies. Op die manier sluiten we maximaal aan op jouw eigen praktijkvraagstukken. De verhouding tussen theorie, eigen casuïstiek behandelen en interventies oefenen is 20 – 40 – 40.

Tijdens de bijeenkomsten stel je jouw diagnose op een presentabel canvas; een visualisatie van de diagnose. Op de laatste trainingsdag verzorg je een presentatie van jouw diagnose en de interventies die je voorstelt aan jouw manager of opdrachtgever. Zo kun je de dag na de training al beginnen om uit te voeren wat je hebt geleerd.

Dagdeel 1

 • Introductie 3VAaanpak; een door Van Aetsveld ontwikkelde aanpak voor het Verbinden van Verschillen voor Verandering/Vernieuwing bij samenwerking tussen organisaties. Theorie en werken met interventies voor de eerste indicator voor samenwerking: een gezamenlijke ambitie Eerste diagnose van uw eigen samenwerkingsverband.

Dagdeel 2

 • Theorie en werken met interventies voor de tweede indicator voor samenwerking: omgaan met verschillende belangen. Interventies onder andere vanuit de SOM-methodiek. Diagnosticeren van jouw eigen samenwerkingsverband op de verschillende belangen.

Dagdeel 3

 • Theorie en werken met interventies voor de derde indicator voor samenwerking: de relatie opbouwen en onderhouden. Diverse interventies waaronder de samenwerkingstrap van Leertouwer/Van Dijck. Diagnosticeren van de onderlinge relaties in het eigen samenwerkingsverband.

Dagdeel 4

 • Theorie en werken met interventies voor de derde indicator voor samenwerking: een geschikte organisatievorm voor de samenwerking vinden. Diagnosticeren van jouw eigen samenwerkingsverband op de daar gekozen organisatievorm, de voor-en nadelen daarvan en mogelijkheden om die te veranderen.

Dagdeel 5

 • Theorie en werken met interventies voor de derde indicator voor samenwerking: aandacht (blijven) geven aan het proces van samenwerking. Diverse interventies, onder andere vanuit samenwerkingsimpulsen van Van Delden. Afronden van de diagnose op jouw eigen samenwerkingsverband en voorbereiden op een presentatie of (door)start van interventies.

 • Groepstraining
 • Maximale aansluiting op het eigen vraagstuk in jouw samenwerkingsverband
 • Afwisselend aandacht voor methoden, vaardigheden en werkstijl
 • Ervaringen uitwisselen met collega’s uit andere sectoren
 • Certificaat van deelname

Praktische informatie

Duur

5 dagdelen van ieder 4 uur. Tussen de dagdelen zitten steeds 2 weken.

Groepsgrootte 

6-10 deelnemers.

Literatuur

 • Leren samenwerken tussen organisaties, Kaats en Opheij, 2013
 • Eerste Hulp Bij Samenwerken, Bremekamp, 2010
 • Reader Samenwerking tussen organisaties met diverse artikelen, Van Aetsveld

Vervolgopleidingen

Na deze training kun je je verder bekwamen in het begeleiden van samenwerkingsvraagstukken.