zoek menu

  • Leidinggeven aan professionals: een ongekende uitdaging

    Leidinggeven is een vak apart waarvan de moeilijkheidsgraad vaak over het hoofd wordt gezien. Als je zelf voortkomt uit het vak waarin je een leidinggevende functie gaat vervullen, is dat meestal geen goed nieuws. Zo is Karel is de beste monteur van de garage en groeit daarom logischerwijs door tot de nieuwe chef werkplaats. De kans is dan groot dat het op twee vlakken helemaal misgaat: het bedrijf mist nu namelijk een uitstekende monteur en heeft er een slechte chef werkplaats bij.

    Van geliefde collega naar arrogante leider

    Toen Karel nog een collega was in een gelijkwaardige functie, was het voor de andere monteurs fijn om hem af en toe om raad te vragen. Nu hij de nieuwe baas is, blijkt het echter behoorlijk irritant dat hij keer op keer vertelt hoe reparaties uitgevoerd moeten worden. De andere monteurs vinden Karel arrogant geworden. Bovendien zitten er steeds meer gaten in de planning en bezit Karel blijkbaar over een totaal onvermogen om iedereen gelijkwaardig en met respect te behandelen. De sfeer is binnen een paar weken om te snijden en Karel heeft vanuit zijn leidinggevende functie geen idee wat de oorzaak van dit probleem is.

    Leidinggevende functies als achilleshiel

    Dit is zomaar een schets van de normale gang van zaken in een wereld die erop gericht is dat carrièrepaden nou eenmaal omhoog moeten lopen. Een managersfunctie is hoog aangeschreven. Hierdoor ontvangt de persoon met deze leidinggevende functie een hoger salaris dan iemand met een uitvoerende functie. In de wereld van professionals is dit vaak een achilleshiel. En of die professionals nou monteurs zijn zoals Karel, ICT-ers, advocaten, sales- of projectmanagers: deze uitdaging speelt in iedere branche.

    Achtergrondkennis is vereist

    Een bijkomend feit is dat lang niet iedere professional de competenties heeft om op de juiste manier een managementrol te vervullen. De andere professionals verwachten namelijk van de nieuwe leidinggevende een stevige achtergrondkennis in het vakgebied. Zonder het bezit van deze kennis, tonen zeker senior professionals geen ‘echt’ respect. Zij worden door het gebrek aan mentale bagage gesterkt in hun idee dat de leider niet weet wat hij doet.

    ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’

    Tegelijkertijd, en dus in tegenstelling tot het voorgaande, hebben professionals een heel grote mate van vrijheid nodig om hun vak op eigen wijze uit te voeren. Zij zitten helemaal niet te wachten op iemand die vertelt hoe dit moet. Hierdoor wordt veel vertrouwen gevraagd van de persoon met de leidinggevende functie die zijn voormalige vakgenoten stuurt. Mathieu Weggeman schreef het al eerder in zijn boek: ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’

    Karel moet zich verder ontwikkelen als monteur

    Wanneer iemand met een grote rugzak aan vakkennis niet inziet dat hij niet meer aan het front staat, maar juist alleen nog maar degene is die anderen in stelling brengt en laat schitteren, heeft hij niet de benodigde competenties om de nieuwe chef werkplaats te worden. Op dat moment is er een cultuur nodig binnen de organisatie waarin Karel zich nog heel lang kan doorontwikkelen binnen zijn huidige vak en daarmee gelukkig is en gewaardeerd wordt als de beste monteur van het westelijk halfrond.

    Benieuwd hoe jij de leidinggevende functie wel op de juiste manier vervult? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

    Neem contact met ons op!

    Lees het hele artikel…3 minuten leestijd

Wim van de Kant

Wim is directeur bij Van Aetsveld en ook dagelijks in het veld om met opdrachtgevers van gedachten te wisselen over hun verander- en projectmanagementuitdagingen. Verschuivingen van accenten in de project- en verandermanagementwereld heeft hij veelvuldig waargenomen en het einde hiervan is nog niet in zicht, want organisaties bouwen steeds meer op de discipline project- en verandermanagement.